Hvad betyder ÅOP?

Årlige Omkostninger i Procent - Kviklån og forbrugslån

ÅOP – Årlige Omkostninger i Procent

ÅOP er en forkortelsen for Årlige Omkostninger i Procent. Med andre ord fortæller det dig om dine udgifter til dit lån. ÅOP er en beregning som omfatter alle dine omkostninger i forbindelse med dit lån. Dine omkostninger er typisk renter, afgifter og gebyrer. Hvis du ønsker det billigste lån, så skal du gå efter den laveste ÅOP.

Omkostninger i ÅOP

Når du optager et lån, så vil du ofte kunne finde nedenstående omkostninger i forbindelse med oprettelsen af dit lån:

 

Engangsomkostninger

 • Stiftelsesprovision
 • Ekspeditionsgebyr
 • Fast tinglysningsafgift
 • Variable tinglysningsafgift
 • Dokument Gebyr

  Løbende omkostninger
 • Månedlige og årlige kontogebyrer
 • Administrationsgebyrer
 • PBS gebyrer
 • Depot Gebyrer
 • Renter

Alt efter typen af lånet og låneudbyderen, så vil der kunne være flere eller færre omkostninger forbundet med lånet.
Alle de ovenstående omkostninger bliver indregnet i dit låns årlige omkostninger – Du får dermed en samlet procent (procenttal), som indeholder alle dine udgifter i forbindelse med lånet.
En god huskeregel i forbindelse med optagelse af lån er altid at bruge ÅOP som en guide, når du vil låne penge online. Du vil nemt kunne sammenligne og navigere mellem de forskellige online lån og lånetilbud. Det er dog vigtigt, at du ikke sammenligner en ÅOP på et forbrugslån med en ÅOP på et kviklån, da der er stor forskel på de forskellige lånetyper.

Lån penge til huskøb eller renovering ÅOP

Beregning af ÅOP

I denne beregning vil vi tage udgangspunkt i et annuitetslån. Lånet vil være på 50.000 kr. med en løbetid på 3 år. Lån (annuitetslån) med kvartårlig rentetilskrivning, månedlig låneydelse, pålydende årlig rente på 8%, debitorrente (effektiv rente) på 8,243%. Du har et samlet disponibelt beløb på 49.500 kr. Fra lånet. Din ÅOP på lånet før skat være på 8,98%, mens det ved 33,5% afdrag vil være 6,13%.

ÅOP varierer

Det er vigtigt at huske på, at ÅOP varierer fra låntype til låntype. Der er nemlig flere afgørende parametre som spiller ind på lånets ÅOP. Varigheden, afdrag og størrelsen på lånet er forskellige fra lånetype til lånetype.
Fordelen ved ÅOP er at dette altid skal oplyses hos låneudbyderne ved lov, så du vil dermed altid kunne finde de omkostninger der er i forbindelse med lånet. Så det er samme regler for alle lånetyper – Også Kviklån, billån, smslån osv.

Så husk altid at tjekke alle detaljer godt igennem og dan dig et overblik med ÅOP.