Hvad er afdragsfrihed?

Afdragsfrihed – Hvad betyder det?

Et afdragsfrit lån også kaldet afdragsfrihed er et lån, hvor du ikke afbetaler på dit lån, men blot betaler udgifterne til renterne og de andre gebyrer. Det betyder altså at restgælden forbliver det samme i f.eks. De 5 eller 10 år, hvor du har afdragsfrihed.
Hvorfor så vælge lån med afdragsfrihed? Den store fordel ved lån med afdragsfrihed er, at du har flere penge til rådighed hver måned – Som gør det muligt at opgradere eller tilkøbe ting til boligen eller dig selv, som skaber mere værdi i boligen.

Du skal dog være opmærksom, at så længe du har en afdragsfri periode på dit afdragsfrit lån, så nedbringes din nettogæld ikke. Dette betyder også, at du efter din afdragsfrie periode vil have en hovedstol, som skal afbetales over en aftalt periode med din bank. Så dermed vil afdragene også være højere.
Et regulært forbrugslån tilbyder afdragsfrie lån i 1-5 år, hvorefter du skal begynde at afbetale på hovedstolen af lånet. Låner du penge til større projekter, som f.eks. Et boliglån vil du kunne opnå en længere afdragsfriheds-periode.

Afdragsfrit boliglån

Specielt en lånetype er populær hos låntagerne af afdragsfrie lån – Det er nemlig boliglån, da det med de nuværende markedsrenter for de fleste ikke kan betale sig at afdrage på boliglån. De fleste boligkøbere vælger at benytte de første 10 års afdragsfrihed ved et boliglån, så der er ekstra penge til rådighed i hverdagen. Du skal dog være opmærksom på, at der er forskel på vilkårene af afdragsfriheden ved de forskellige lån – F.eks. Fastforrentet lån eller variabelt forrentet lån.

Fastforrentede lån

Fastforrentede lån tilbyder også afdragsfrihed og afdragsfrie perioder. Din aftalte periode for afdragsfrihed skal ofte påbegyndes ved lånets optagelse – Altså når dit lån bliver udbetalt til din bankkonto. Efter at din periode med afdragsfrihed udløber, så skal de afdrag som du ikke betalte i den afdragsfrie periode lægges oven i den resterende periode. Dermed forlænges dit lån ikke, men afbetales blot med højere beløb end, hvis du havde betalt af på lånet fra start.

Variabelt forrentede lån

Du har mulighed for at til- og fravælge afdragsfriheden ved et variabelt forrentede lån ved optagelse af lånet, men ofte i løbet af lånet løbetid.
Vælger du at benytte muligheden for afdragsfrihed, så har du to muligheder ved afslutningen af den afdragsfrie periode.
Betale afdragene fra din afdragsfrie periode over den resterende løbetid for lånet eller betale dem samlet ved afslutningen af lånets løbetid, som en samlet pulje. Med afdragsfrihed i et variabelt forrentede lån betaler du i en periode op til 10 år kun renter og mindre gebyrer, men ingen afdrag. I denne periode afdrager du ikke på lånet og dermed ikke din restgæld. Du vil dog have flere penge til rådighed hver måned, da dine omkostninger ved lånet i den afdragsfrie periode er lavere end når du afdrager på dit lån.

Afdragsfrihed er meget almindeligt i disse tider med lave renter på realkreditlån. Realkreditinstitutterne tilbyder op til 10 års afdragsfrihed som en standard ydelse ved lån til boliglån og fritidsbolig. I andre kategorier for lån eller køb af ejendomme kan der tilbydes ubegrænset afdragsfrihed, men oftest ses de 10 år som standard.

Optagelse af et afdragfrit lån

Du vil finde mange fordele ved et afdragsfrit lån – Da det skaber plads i økonomien og hverdagen. Du er måske studerende og i gang med en krævende uddannelse eller går ledig i en periode med begrænset indtægt. Hvis du har eksisterende lån, som du sidder stramt i, så anbefaler vi at du undersøger muligheden for at tage et lån med afdragsfrihed eller omlægge dine lån til denne type. Så vil du få det lettere til dagligt og få flere penge frigjort. Du skal dog være opmærksom på, at du også skal betale lånet af efter den afdragsfrie periode, så vi anbefaler, at du optimerer din daglige økonomi og laver en opsparing. På den måde undgår du at stå i en dårlig situation, når restgælden skal betales tilbage.

Læs også om kviklån og forbrugslån.